Categoriearchief: Buren eigen aardigheden

Knap brei werk

Op de Nieuwjaarsreceptie sprak ik Frans en Henriëtte van der Beld. Zij zijn trouwe gasten bij Ons Hoekje. Frans had een opmerkelijk mooie trui aan, wat denk je?…. gemaakt door Henriëtte zijn vrouw. Het is van alpaca wol en een ingewikkeld patroon. Hij is zelfs gevoerd aan de binnenkant… Het is echt een plaatje. Dikke 10 voor Henriëtte.

Cor en de soldaat

De buren Hooijberg en Konijn hadden kaartjes voor Soldaat van Oranje.  Op die avond zou de 2,5 miljoenste bezoeker het spektakel bekijken.

Helaas waren wij dat niet… maar we hadden wel een aangename verrassing… Iedere bezoeker kreeg een waardebon voor een mok met een patatje… buiten te verorberen.

Toe we lekker stonden te snacken zie we naast ons een cameraploeg bezig….. toen ze klaar waren vroeg Cor aan de geïnterviewde of hij dan wel de 2,5 miljoenste bezoeker was……. Wel nee zij de jonge man…  ik speelde de Soldaat van Oranje..!

Zeer grappig natuurlijk… heb je net 3,5 uur naar deze hoofdrolspeler gekeken…..herken je hem niet als hij naast je staat.

Cor een praatje met hem maken natuurlijk…. op z’n Cors… vertelde dat hij ook vroeger toneel had gespeeld… en waar we vandaan kwamen… Heel genoeglijk allemaal.

Als klap op de vuurpijl mocht Cor met hem op de foto, samen met José de dochter van Jos en Wilma.

Nou toen waren we eenmaal bezig, dan het hele zootje maar erop.

 

 

Zwem feest voor goed doel

Morgen is het zover.

Heb je morgen geen moer te doen… ga dan even aanmoedigen. Onze superhelden van de buurt zwemmen voor een goed doel.

Zwemestafette

Vier Ons Hoekje Zwemhelden doen mee met de 12 uur durende zwemestafette. Piet Jan Doets, Lonneke van Vliet, Henriëtte van der Beld en Ineke van Poelgeest gaan met nog meer deelnemers de aankomende  weken trainen in de ringvaart. De eerste keer was het meer dan 30 graden dus dat was mooi.

 

 

Woensdag 1 juli gaan ze voor het eerst trainen voor de estafette. Aan het begin van de Volgerweg duiken ze in de ringvaart. Er zijn ook deelnemers van Ons Hoekje bij.  Ga gezellig kijken, er wordt een prachtige zomeravond verwacht dus ik zou zeggen…. geniet ervan.

Piet Jan Doets deed op de koffie ochtend een oproep aan buren om aan te sluiten bij een estafette ploeg die gaat zwemmen voor een goed doel. Het kost vijftig euro per persoon om in de ploeg van Pieter Jan mee te kunnen doen. Dit evenement vindt plaats op 22 augustus bij het Hemmeland in Monnickendam.  Er gaat getraind worden in de Beemster Ringvaart, start nabij begin Volgerweg, dit vanaf 1 juli op woensdagavond, er zal een trainer bij zijn. Mensen die niet aan de estafette mee gaan doen, kunnen wel komen trainen.

Belangstellenden kunnen zich bij Pieter Jan Doets aanmelden: 06-426710786 of pieterman@tarasflow.nl.

De website van de stichting waar het om gaat: http://www.stichtinghuisaanhetwater.nl

 

Lida maakt bijzonder schilderij

Lida Langerijs had al jaren in haar hoofd dat ze van een heel oud klein fotootje van Jaap nog eens een schilderijtje wilde maken.  Het is nog in de oude stal vlak voordat ze vertrokken naar hun nieuwe stal even verderop aan de Zuiderweg,  Jaap was een jaar of 23. Het hangt nu bij haar in de kamer, en ze is alweer gestart met het volgende kunstwerk.

Vanaf februari 2015 komt Lida bij Atelier-café Beemster van Wilma Konijn-Duijn.

Jaap onder koe Het kleine oude fotootje

Lida Langerijs met schilderij Jaap (Small)Het schilderij is klaar.

50 x50 cm Acryl op linnen doek.

Je kunt best trots op jezelf zijn als je zoiets kan maken.

Jaap melkt (Small)

Lintje voor Karen

 

 

Lintje Karen

Alle leden van Ons Hoekje feliciteren Karen Bakker met haar decoratie. Het behaagt ons zeer dat zij een lintje van de Koning kreeg voor jarenlange inspanning bij sportvereniging en de Zonnebloem. Zij is een voorbeeld voor velen.

Wim van der Werff schreef het onderstaand verslag over vrijdag 24 april 2015. Dit werd een dag met een gouden randje voor zijn lieveling Karen.

Verslag door Wim:

Door het afzeggen van een afspraak (door ons gepland natuurlijk), die om 10 uur ’s morgens zou aanvangen, had Karen ineens alle tijd. Daar de burgemeester rond kwart voor 10 kon arriveren was toch moeilijk om Karen een kwartier vóór die tijd aan te moedigen om in de kleren te gaan.

Na wat gemompel kwam er gelukkig beweging in en inderdaad kwart voor 10 stond de gele school bus voor de brug. Daar Karen mij ineens in ‘pak’ zag lopen vroeg zij zich toch hardop af wat er gaande was. Ik moest haar toen wel vertellen dat zij op het punt stond opgehaald te worden. Dat de burgemeester nu voor de deur stond versnelde het geheel natuurlijk wel en was Karen snel gereed om mee te gaan.  Maar waarvoor dan, vroeg zij zich af. Naar de bus toegelopen vroeg Karen zicht wel af hoe dit nu moest met haar avonddienst, ik kon haar gerust stellen. Ook dat was geregeld.

Het waarvoor werd in de bus snel duidelijk daar er ook andere genodigden waren, die opeen zelfde wijze waren opgehaald en daar al wat over te weten waren gekomen.

Na een barbaarse rit in een bus met weinig vering over Beemster’s mooie hobbels, werd de reis onderbroken bij museum Betje Wolf voor een kopje koffie en werd vervolgens de reis naar het gemeente huis voortgezet, alwaar een hoop gegadigden in de raadzaal stonden te wachten.

Na een mooie toespraak over het waarom Karen in aanmerking kwam voor dit lintje werd deze opgespeld.

Nadat een ieder was gehuldigd, was het nog even een gezellig samenzijn in de kantine van het gemeente huis en kon onder het genot van een hapje en drankje met elkaar de oorkonde bekeken worden.

Het was een mooie dag alles bij elkaar.

21 A Lintje (Small)

 

Orbs Carien in Londen

Carien Rombach kon niet bij de Orbs wezen omdat ze in Londen was bij haar dochter. Het leuke is dat die dochter daar moest wielrennen, dus kon ze evengoed de opdracht ‘beweging’ doen. Ze nam zelfs de moeite om een mooi verslag voor ons te maken.

Ik heb de bijeenkomst van de fotoclub op 18 april tijdens de  ronde van Noord Holland gemist omdat ik in Londen was bij mijn oudste dochter Martine.

Zij woont al drie jaar in Londen en doet wetenschappelijk onderzoek naar dendrieten, de verbindingen tussen hersencellen.

Martine is lid van een wielrenner club en omdat ze op 18 april een wedstrijd moest rijden heb ik toch nog foto’s van wielrenners kunnen maken!

Op de eerste foto fietst Martine in het midden met een licht groene trui.

DSC03141 (Small)

Ze is 12 de geworden van de dames. Het is een moeilijk parcours met steile hellingen en scherpe bochten. En er stond een harde noorden wind. De wedstrijd duurde een uur.

De andere foto’s zijn van de wedstrijd van de heren. Ik ben hiervoor op de brug gaan staan omdat ik de schaduwen van de fietsers wilde fotograferen.

DSC03057 (Small)

Ik ben ook naar het koninklijk observatorium in Greenwich geweest waar vanaf 1675 informatie over de sterren en planeten wordt verzameld als hulpmiddel voor de navigatie van de schepen rond de wereld

In Greenwich is ook de nul meridiaan gesitueerd. Op de foto ( 5) sta ik op de meridiaan

.DSC02904 (Small)

Dankzij die meridiaan kan men een uniforme tijd overal op de wereld vaststellen. En dat is essentieel voor de navigatie van de schepen want de stand van de maan , zon en sterren verandert voortdurend in de tijd. Nauwkeurige klokken waren hierbij erg belangrijk. Op de foto ( 6) zie je de eerste elektrische klok uit 1852.

 

DSC02917 (Small)

Ik was onder de indruk van al die telescopen , sextanten en klokken.  Tot in de jaren zeventig werden deze instrumenten nog gebruikt voor navigatie. Tegenwoordig wordt er genavigeerd met behulp van satellieten. Ik vond het eigenlijk heel schokkend om te beseffen dat er in 300 jaren heel veel is ontdekt en ontwikkeld maar dat er in 40 jaar nog veel meer is ontdekt en ontwikkeld. Dat de tijd zo verschrikkelijk snel gaat. Dat zag je ook in Londen waar een armoedige wijk in een paar jaar tijd  is veranderd in een nieuw zakencentrum met fantastische flatgebouwen en onvoorstelbare luxe winkels.

DSC02938 (Small)

foto 7 metro

 

Wat ook nog leuk was voor de fotografen was de camera obscure  ( zie foto 8) Via een gat in het plafond werd een beeld  van buiten geprojecteerd op een tafel. Die camera obscure werd gebruikt om de zon te bestuderen. Dan konden de geleerden naar de zon kijken zonder hun ogen te beschadigen

DSC02910 (Small)

Tot slot een foto ( 9) van de Thames.

DSC02950 (Small)

veel groeten, Carien

 

Poters Jan Knook

Bij Jan Knook liggen de aardappels buiten te zonnen.

Doordat het groeiproces op gang komt, moeten de kiemen afharden.  Zouden ze binnen blijven staan dan krijgt je van die malle lange uitlopers door gebrek aan licht;  dat moet natuurlijk niet.

Je ziet bij hem een oud en een nieuw systeem naast elkaar bestaan. De oude in poterbakken zoals het al tientallen jaren wordt gedaan, de nieuwe in een soort hangzakken, die aan de bovenkant worden gevuld en in een soort stellage worden gehangen. Eenmaal in de pootmachine wordt het klittenband aan de onderkant open getrokken en weldra liggen ze in de goede Beemster klei. Ze hoeven dan niet om gekieperd te worden waardoor de piepers wortelpunten verliezen. Goed hè?  Nu weten we ook weer waarom de landbouw zo goed presteert; er is veel boeren slimheid.

IMG_8831 (Small) IMG_8836 (Small)

IMG_8837 (Small)

IMG_8839 (Small)

Inge Bêcka en haar vader exposeren

Op eerste Paasdag is Ons Hoekje even langs geweest bij Inge Bêcka die samen met haar vader bij haar thuis aan de Jisperweg 123 exposeert.  Zij is drie maal naar China geweest en heeft daar honderden kunstwerken gemaakt van grote klasse.

Inge Bêcka expo 2015 (8)

Inge Bêcka komt op televisie Noord-Holland de rubriek buren.Het gaat over de paas expositie van de Beemster kunstenaars.

U kunt dit weekend bij haar gaan kijken naar haar kunstwerken en ook naar die van haar vader. Leuk hè, om samen met je vader een expositie te hebben. Dat kunnen weinig mensen zeggen.

Als u onderstaande link in uw browserbalk knipt en plakt komt u bij de uitzending. (Ik weet nog niet hoe ik hem rechtstreeks kan invoegen, dan moet ik nog uitvogelen).

http://www.rtvnh.nl/gemist/tv/483/215655/donderdag+02+april+2015+-+15%253A00

Uitnodiging-Kunstroute-Beem (2)

Rothkonijn

Ik had jullie beloofd mijn eigen creatie ook nog te laten zien. Welnu jullie zijn de eersten die het mogen aanschouwen, ik heb er bijna twee volle dagen aan gewerkt….. De afmeting is 115 cm x 115 cm

Je zou het niet zeggen maar dit schilderij heeft ongeveer 10 lagen. Ik ben me eerst eens gaan verdiepen in welke verfsoort Rothko heeft gebruikt. Nou dat valt nog niet mee om daar achter te komen, sterker nog…. je komt er niet achter. De man heeft niemand verteld hoe zijn productieproces was.  Ik mailde naar het gemeentemuseum in den Haag waar onlangs een grote tentoonstelling was, zij konden me wel iets opweg helpen met een artikel dat ooit is gepubliceerd. Daarin werd gesproken over het gebruik van eieren in de verf. Nou wat doe je dan…. eieren kopen en klutsen maar. Dit geklutste ei steeds met de verf vermengd en soms als tussen laag.

Rothko scherp (Medium)

Rothko

Waar waren we gebleven in de oude website? Oh ja.. bij Rothko. Margriet van der Hulst en Wilma Konijn zouden naar die bijzondere tentoonstelling gaan in het gemeente Museum in Den Haag. Wat waren de bevindingen?  Dééd het werk van deze kunstenaar ons iets?  Er gaan verhalen dat sommigen mensen staan te huilen voor een schilderij van deze kunstenaar.

Ja … wat moet je ervan zeggen. Wij hebben niet gehuild. Toch waren er een paar werken bij die echt mooi waren. Het is natuurlijk wel mysterieus dat er grote bedragen voor deze stukken worden neergelegd. En met grote bedragen bedoelen we dus ook echt grote bedragen. Hij sloeg een keer een opdracht af waarmee hij 40.000 dollar kon verdienen. Dat was in een restaurant. Toen hij daar met zijn vrouw ging kijken, werd hij zo onpasselijk van het decadente volk wat daar zat te dineren, dat hij de opdracht subiet teruggaf.

Praktisch gezien denk je… scoor een paar potten verf, een zootje kwasten en een groot doek en ziedaar… zo moeilijk is het niet….een kleuter kan het….

Maar de praktijk is vaak weerbarstig.  Ik heb inderdaad een groot doek, ik heb verf en ik heb kwasten… dus ga ik het ook proberen.

Eerdaags zien jullie het resultaat. Vooralsnog moeten jullie het nog even met onderstaande echte Rothko doen,  totdat het Rothkonijn voltooit is.

Rothko (Small)