Categoriearchief: Regio nieuws

Molen in rouwstand

Leo Witteman,  de molenaar van de Necker molen is overleden. Leo hielp ons vijf jaar geleden, toen de Beemster 400 jaar bestond, met het maken van de praalwagen van Ons Hoekje.  Een tweede prijs haalden we toen.  Mede door hem was onze praalwagen een plaatje.

Ongetwijfeld staat zijn molen nu in rouw-stand.

Snert wedstrijd

Aanstaande zaterdag 28 januari 2017 is het weer zover….  In de Schermer vindt het Nederlands kampioenschap Snert koken plaats bij boer Ted.   Het is van 10 tot 17 uur.

Adres:  Zuidervaart 131    1847LK   Zuid-Schermer

Ted Vaalburg is een akkerbouwer die onder andere knolselderie verbouwt. In zijn grote schuur is een markt met verse streekproducten en ….. een Snert wedstrijd.

Een neef van Wilma doet mee.   Zijn naam is Gerard Schokker.

Zie gegevens op de website van boer Ted in de link hieronder,.

http://tedsknolselderij.nl/snert-event

WK touwtrekken

Aanstaand weekend is er een bijzonder evenement in Volendam. Wie op de jaarvergadering was van Ons Hoekje heeft het verhaal kunnen horen van Tiny Langeveld.  Tien jaar geleden begon voor haar het denken aan een droom…. en nu is het bijna zover…. zij is belangrijk initiator van dit wereldpodium voor deze ogenschijnlijk simpele sport, maar vergis je niet…. er komt meer tactiek bij kijken dan je op het eerste gezicht zou vermoeden.

Wanneer we aankomende week vliegtuigen over horen gaan dan zou het zomaar kunnen dat er een zootje touwtrekkers in zitten. Van over de hele wereld komen ze binnen vliegen.

Ons lid René Groot zal zich ook meten met de groten der aarde op touwtrek gebied het aanstaande weekend . Hij heeft intensief getraind met zijn makkers om goed te kunnen presteren.

Ons lid Jos Konijn heeft ook aan touwtrekken gedaan.  Op deze oude foto’s is te zien hoe hij als ‘ankerman’  bezig is. De ankerman is vaak een lange man, die de boel een beetje moet sturen en de rest omhoog moet zien te houden. Op iedere kermis in de omgeving waar dit georganiseerd werd waren zij aanwezig. Thuisbasis was een café in Oosthuizen, maar ook voor het Heerenhuis in Middenbeemster trokken zij vaak.

5

Jos Konijn als achterste aan het touw. Het is al 40 jaar geleden, maar deze vrienden komen nog steeds bij elkaar.  Wat ik zelf nogal komisch vind is dat de lange baard van de voorste trekker tegenwoordig weer helemaal hot is.

8

Snert event bij boer Ted

Alle kisten knolselderij gaan aan de kant in de schuur bij akkerbouwbedrijf Vaalburg te Zuidschermer, want 30 januari 2016 wordt er weer een Snert Event georganiseerd

WIE MAAKT DE LEKKERSTE SNERT VAN NEDERLAND?

SNERTEVENT EN STREEKPRODUCTENMARKT BIJ BOER TED IN DE SCHERMER

Pruttelende pannen met snert; erwten, uien, aardappel, prei, wortelen en natuurlijk knolselderij én wellicht één of meer geheime ingrediënten????

Op zaterdag 30 januari 2016 vindt vanaf 10 uur het Nederlands kampioenschap snert-koken plaats. 14 Deelnemers gaan de uitdaging aan om de mooie Snertbokaal 2016 in ontvangst te mogen nemen. Ook winnaar van vorig jaar Hans Thijs uit Bovenkarpsel is aanwezig om zijn titel te verdedigen. Onder leiding van Willem Kaspers zal een vakkundige jury zijn oordeel geven over de prijswinnende snert.

Op het SnertEvent in de schuur van Boer Ted en Nicoline Vaalburg uit Zuidschermer kunt u ook komen ruiken, proeven en beleven van snert maar ook van andere mooie producten uit Noord-Holland. Lekkere gerechten met natuurlijk knolselderij, maar ook heerlijke recepten met spruiten, kool, aardappel, ui, allemaal ingrediënten die in de voortuin van Alkmaar groeien en deze tijd beschikbaar zijn.

Het is een dag vol gezelligheid en tevens leerzaam voor jong en oud.  Er is een boerenstreekmarkt met diverse leuke kraampjes, waar men met de boeren en telers in gesprek kan gaan en lokale producten kan kopen. En er is ook een gezellige horecahoek met leuke muziek.

U kunt deze dag ook bekijken hoe knolselderij gewassen en verpakt wordt en er staan diverse machine’s om te bekijken.

Iedereen is van harte welkom deze dag van 10 tot 17 uur.

———————- entree € 1 ,—————————————————————

Adres: Zuidervaart 131 – 1847 LK  Zuidschermer   (INGANG VIA BOEKELERWEG)

Wat houdt het in?:

NK Snertkookwedstrijd voor kookliefhebbers met verse ingredienten.

Streekproductenmarkt met een verscheidenheid van producten

Open dag van het bedrijf; de wasserij en verwerking van de knolselderij draait.

Proeverij: bij de standhouders is voldoende snert en ander lekkers te proeven van producten uit het gebied

10.00 uur: start snertkookwedstrijd, streekproductenmarkt, open dag, proeverijen.

14.00 – 15.00 uur jurering door vakkundige jury o.l.v. Willem Kaspers

15.00 – 16.00 uur prijsuitreiking

17.00 uur einde streekmarkt en Snert Event.

Een gezellige dag voor jong en oud, met koffiecorner

De hele dag is er snert en zijn er ook andere soepen en lekkernijen te proeven.

VOOR MEER INFO BEL 06 10582246

Molen in feest tooi

Enkele weken geleden was de familie Witteman van de Nekkermolen zoveel jaar getrouwd. Ter ere daarvan werd de molen getooid in feest stand. Witteman heeft ons drie jaar geleden geholpen met de praalwagen. Mede door zijn in breng hadden we toen een prijs gewonnen.

Carien Rombach maakte deze prachtige foto’s

 

Molen Witteman gespiegeld (Small)

Molen Witteman versierd (Small)