Categoriearchief: Orbs

Metro en Holtkamp

Orbs is de fotoclub van Ons Hoekje. We gingen de Noord-Zuid lijn in Amsterdam fotograferen. Beginnen in Noord en dan bij ieder station uitstappen en plaatjes maken. Was hartstikke leuk en heeft goede foto’s opgeleverd. Bij station Vijzelgracht gingen we er ook uit en zelfs even naar boven om bij bakkerij Holtkamp een tompouce te scoren. Volgens Wilma de beste bakker van Amsterdam en omstreken. Zij volgt filmpjes op Foodtube van Cees Holtkamp, ze is fan van hem.. . Zitten we gezellig op een bankje onze tompouce op te eten, komt daar in levende lijve Cees Holtkamp bij hun aangelopen… Neemt plaats bij ons op de bank… begint hele verhalen te vertellen over de bakkerij en alles wat erbij komt kijken. Wilma wil samen met zoon Wim ook de perfecte Tompouce gaan maken, daarom schafte zij het boek ‘de Banketbakker’ van Cees Holtkamp aan. Ze vroeg nog wat kan er mis gaan bij banketbakkersroom, hoe krijg ik de juiste consistentie? Meneer Cees legde het allemaal uit… mooi hè?

We staan hier voor de etalage van Holtkamp. In de winkel was het hartstikke druk. Carien trakteerde ons op tompouce, en Wilma ging naar binnen om het boek ‘de Banketbakker’ te scoren.

Orbs Portretten

De fotoclub van Ons Hoekje heeft weer een zeer genoeglijke avond achter de rug. Het onderwerp deze keer was ‘Portret’. In atelier Wapenrust maakten we foto’s bij verschillende soorten licht. Na afloop dronken we nog een bescheiden borrel.  Want bij Ons Hoekje gaat het natuurlijk om de ontmoeting en de mooie verhalen.  Dat zijn ook een soort portretten…. alleen dan met woorden.

Hieronder de foto van de buufjes Wilma en Margriet

Margriet en Wilma (Medium)

Portret

Op 11 november gaat de fotoclub van Ons Hoekje een avond houden met als onderwerp ‘Portret’.

Omdat ieder van ons onze eigen aardigheden hebben zullen er vast weer interessante kiekjes gemaakt worden.

Orbs Carien in Londen

Carien Rombach kon niet bij de Orbs wezen omdat ze in Londen was bij haar dochter. Het leuke is dat die dochter daar moest wielrennen, dus kon ze evengoed de opdracht ‘beweging’ doen. Ze nam zelfs de moeite om een mooi verslag voor ons te maken.

Ik heb de bijeenkomst van de fotoclub op 18 april tijdens de  ronde van Noord Holland gemist omdat ik in Londen was bij mijn oudste dochter Martine.

Zij woont al drie jaar in Londen en doet wetenschappelijk onderzoek naar dendrieten, de verbindingen tussen hersencellen.

Martine is lid van een wielrenner club en omdat ze op 18 april een wedstrijd moest rijden heb ik toch nog foto’s van wielrenners kunnen maken!

Op de eerste foto fietst Martine in het midden met een licht groene trui.

DSC03141 (Small)

Ze is 12 de geworden van de dames. Het is een moeilijk parcours met steile hellingen en scherpe bochten. En er stond een harde noorden wind. De wedstrijd duurde een uur.

De andere foto’s zijn van de wedstrijd van de heren. Ik ben hiervoor op de brug gaan staan omdat ik de schaduwen van de fietsers wilde fotograferen.

DSC03057 (Small)

Ik ben ook naar het koninklijk observatorium in Greenwich geweest waar vanaf 1675 informatie over de sterren en planeten wordt verzameld als hulpmiddel voor de navigatie van de schepen rond de wereld

In Greenwich is ook de nul meridiaan gesitueerd. Op de foto ( 5) sta ik op de meridiaan

.DSC02904 (Small)

Dankzij die meridiaan kan men een uniforme tijd overal op de wereld vaststellen. En dat is essentieel voor de navigatie van de schepen want de stand van de maan , zon en sterren verandert voortdurend in de tijd. Nauwkeurige klokken waren hierbij erg belangrijk. Op de foto ( 6) zie je de eerste elektrische klok uit 1852.

 

DSC02917 (Small)

Ik was onder de indruk van al die telescopen , sextanten en klokken.  Tot in de jaren zeventig werden deze instrumenten nog gebruikt voor navigatie. Tegenwoordig wordt er genavigeerd met behulp van satellieten. Ik vond het eigenlijk heel schokkend om te beseffen dat er in 300 jaren heel veel is ontdekt en ontwikkeld maar dat er in 40 jaar nog veel meer is ontdekt en ontwikkeld. Dat de tijd zo verschrikkelijk snel gaat. Dat zag je ook in Londen waar een armoedige wijk in een paar jaar tijd  is veranderd in een nieuw zakencentrum met fantastische flatgebouwen en onvoorstelbare luxe winkels.

DSC02938 (Small)

foto 7 metro

 

Wat ook nog leuk was voor de fotografen was de camera obscure  ( zie foto 8) Via een gat in het plafond werd een beeld  van buiten geprojecteerd op een tafel. Die camera obscure werd gebruikt om de zon te bestuderen. Dan konden de geleerden naar de zon kijken zonder hun ogen te beschadigen

DSC02910 (Small)

Tot slot een foto ( 9) van de Thames.

DSC02950 (Small)

veel groeten, Carien

 

Orbs en de ronde van Noord-Holland

Fotoclub Orbs van Ons Hoekje is op jacht geweest naar alles wat beweegt.  De ronde van Noord-Holland was een goed onderwerp om onze beweging te testen. Niet zozeer onze fysieke beweging, want dat laten we liever aan de sterke wielrenners over, maar de beweging op de gevoelige plaat.

Foto van Margriet vd Hulst
Foto van Margriet vd Hulst

Bovenstaand stuurde Margriet in, Het uitzicht wordt enigszins belemmerd door een opdringerige fotograaf.

IMG_8931 (Small)

P4180138

Boven:  foto van Maud Maartens

IMG_1294 (Small)

Boven: Elly Vlugter

Je kunt wel zien dat Elly helemaal de wegberm in was gekropen, zodat ze deze mannen van beneden af kon fotograferen. Dat levert wel meer actie op. We zijn van Elly gewent dat ze altijd de dingen vanuit een bijzondere hoek bekijkt, daar is dit maar weer een mooi voorbeeld van.

IMG_1259 (Small)

Boven: Elly Vlugter

IMG_8916 (Small)

Boven Wilma Konijn-Duijn

Orbs

Orbs leden

 

 

Orbs is de fotoclub van Ons Hoekje. We gingen enkele weken geleden naar Volendam bij avond.  Het was hufterig koud die avond. Dat deed ons spoedig besluiten om een café binnen te gaan, alwaar wij heerlijke chocomel met slagroom nuttigden.