Categoriearchief: Feestdagen

Amor op Valentijnsdag

De kunstenaar Étienne-Maurice Falconet maakte dit beeld in 1757.

Het origineel staat en het Rijksmuseum.

Bij dit beeld worden wel eens huwelijks aanzoeken gedaan.

 

unnamed

De zittende Amor kreeg al in de 18e eeuw verschillende bijnamen toebedeeld, het werd onder andere L’Amour silencieux (De zwijgende Liefde) of Silence (zwijgzaamheid) genoemd, maar de naam L’Amour menaçant (De dreigende Liefde) is blijven hangen. Amor kijkt de toeschouwer schalks aan en maakt hem als het ware medeplichtig aan zijn geheime plannen; terwijl Amors hand naar de pijlen reikt, wordt de toeschouwer tot zwijgen gemaand. Wellicht is de kijker zelf een volgend doelwit.

Feestgroet van bestuur

Ons Hoekje stuurt ieder jaar een prachtige feestkaart, maar zo uitgebreid als dit jaar…. dat gebeurde niet eerder.  Het boekje dat door ons lid Margriet van der Hulst is samengesteld spoort ons aan om een mooie wandeling in Middenbeemster te maken in het aankomende jaar.  Zij heeft samen met Wijna Scheringa veel historische kennis verzameld en wil ons daarin laten delen.  De wandeling is twee kilometer lang.

Wandelboekje

Karma

Uw redacteur deed dit jaar mee met een column wedstrijd van het Noord-Hollands dagblad.  Zij zond het onderstaande verhaal in. Geen prijs gewonnen.,,,, maar wel geschikt als kerstverhaal van Ons Hoekje.

 

Karma

Bij ons op de boerderij hebben we veel katten. Wilde, halfwilde, halfmakke en makke dieren; De helft is kater, de andere helft is poes. Als een wilde of halfwilde poes jonkies krijgt is er niets aan de hand, die vindt de weg wel in de wilde-katten-wereld. Bij de half makke en makke katten is het een ander verhaal, die komen in huis en wanneer je ze niet weggeeft of verkoopt is je huis al snel een overvol kattenhotel.  Je zou zeggen: steriliseren die hap…. Dat hebben we in maart, vlak voor de krolse periode,  met de allermakste huispoezen gedaan, dus probleem opgelost, zo zou je denken. We hadden echter de halfmakke exemplaren niet laten behandelen. In het voorjaar, ongeveer half mei, hoor ik ineens boven mijn keuken gestommel op zolder…. Eens kijken, jawel hoor: Trio heeft gejongd. Wij geven de katten meestal geen naam, maar de kleur is hun naam; dus Zwarte, Witte, Rooie; deze poes heeft drie kleuren dus ze heet Trio. Dit geeft nog wel eens een aparte gedachte als ik haar roep: “Trioooo. Triooooootje”…, het is maar goed dat de buren op enige afstand wonen. Afijn, dus toch weer jonge katten.  Ik verkoop ze op marktplaats.

Een jaar geleden hadden we in de herfst weer jonkies en we hadden ze een paar dagen voor kerst op internet gezet. Nu is het geen pretje om katjes te verkopen. Alsof de kleine dieren door kattengeesten worden ingefluisterd vertonen ze op slag schichtig gedrag. Met als gevolg dat ik, terwijl de kandidaat-kopers er bij staan,  op mijn knieën met mijn dikke kont omhoog, voor een kast lig, waaronder het gewenste  katje zich bevindt. Ik zet me schrap voor gekrab en gebijt… als ik het poesje eenmaal gevangen heb, zeg ik natuurlijk dat het normaal gesproken een heel lief beestje is. Na wat vragen over verzorging wordt het dier in een kooitje gestopt, er wordt afgerekend en ze gaan  weg… een nieuwe toekomst tegemoet. Ik vind dit altijd een naar moment… zal hij het treffen bij zijn nieuwe baasje?

Drie dagen voor kerst dus…. een stel uit Alkmaar kwam kijken om een uur of vijf in de middag. Het ging zoals altijd… de kattengeesten deden hun werk…. ik weer op de grond voor de kast.. etc.  Toen ze waren vertrokken van ons erf was het leed alweer geleden en ging ik maar eens bedenken wat we met kerst zouden gaan eten.

De volgende dag werd ik al om elf uur in de morgen gebeld… het poesje kwam terug… het was een vervelend  beest… zat alleen maar bang te wezen onder de bank en poepte in alle hoeken…. Terug dus dat mormel. Eenmaal thuisgekomen heb ik het kleine dier direct weer op internet gezet… Een stel uit Hoorn kwam kijken, ook zij kwamen om vijf uur in de middag, voor de rest ging het als hiervoor beschreven. De volgende dag ging weer de telefoon .. de poes kwam terug.. chagrijnig mormel.

Sindsdien woont deze Sjagerino bij ons. Zij bezit mijn weelderige boezem alsof het de zonnige rots in Artis is waar de leeuwenkoning op rust. Met kerst was ze weer thuis…. Karma.

 

Lappie 1 (Large)