Categoriearchief: Landelijk nieuws

Een vlag in de verte

Onderstaand verhaal stond twee jaar geleden ook al op de website, maar ik vind het een mooi daarom zet ik het er nogmaals op..  Als je op onderstaande foto klikt krijg je een filmpje te zien met dia’s van de bevrijding en met een mooi muziekje erbij.

Het is vandaag 5 mei.  Wij vieren dat Nederland 72 jaar geleden bevrijd werd.

De vader van ons lid Riet Duijn-Schokker keek vanuit zijn huis in Graft richting de Zaanstreek/ Wormerveer en zag daar vroeg in de morgen een Nederlands vlag wapperen op een van de hoge fabrieksgebouwen.   Doordat het zeer helder weer was kon hij ver kijken, of misschien pakte hij zijn verrekijker erbij.  Zou ut?  Het was bijna niet te geloven!   De radio die in het achterslootje hing in een dicht gesoldeerde ijzeren kist werd tevoorschijn gehaald.   Weldra werd duidelijk dat het Vrede was.

Koning zoekt 150 gasten

Koning Willem Alexander zoekt 150 gasten die op 27 april jarig zijn en een leeftijd bereiken die deelbaar is door 5.  Dit heet een kroonjaar.

WA wordt zelf 50 jaar en wil dit samen met deze gasten vieren in het Paleis op de dam op 28 april, dus een dag na zijn verjaardag.

Bent u iemand, of kent u iemand die aan de voorwaarde voldoet dan kunt u zich via deze link opgeven.

Klik> https://www.koninklijkhuis.nl/actueel/nieuws/2017/02/20/koning-50-jaar-diner-en-openstelling-koninklijk-paleis-amsterdam

Voskamp Oliebollen geschiedenis

Ik heb eens even op de website van de winnaar van de AD oliebollen test gekeken.  Daar staat een stuk geschiedenis van de oliebol.

Klik op deze link > http://voskamp.meesterbakker.nl/show-news/2016-12-27/geschiedenis-van-de-oliebol/

Ik mailde naar Voskamp of hij nog tips heeft. Nog geen antwoord.  Nou ja… hij moet er ook 500.000 bakken. Ongelooflijk hè? Misschien krijg ik in het nieuwe jaar antwoord en laat het u weten.

Koningin van de balk

Voor het eerst in de geschiedenis wint een Nederlandse turnster goud tijdens de Olympische Spelen.  Wat een koningin die Sanne Wevers.

Zouden er ook nog medailles te winnen zijn voor het mooiste pakje… dan verdient de ontwerper van haar tenue wat mij betreft ook een prijs.  Zo mooi…. het ingetogen zwart met die oranje tulp.

En dan ook nog maar een prijs voor Hans van Zetten de verslaggever van het turnen. Hij brengt mensen op het puntje van de stoel door zijn vaak positieve en vooral nationalistische inbreng.  Hij stuwt als waren de deelnemers naar een mooie prestatie.

 

Grote verrassing: turnster Sanne Wevers wint goud op de balk

 

Toi Toi Douwe Bob

Vandaag is het Songfestival. Ik heb daar goede herinneringen aan. We gaan 40 jaar terug in de tijd. Zaterdagavond. De keuze uit Nederland 1 en Nederland 2.  Chips was nog luxe.  Nederland won met Teach Inn.  Iedereen blij.

De laatste jaren is het allemaal zwaar pet geweest.  Allerlei gestoorden die met idiote pakken een show winnen…. nee da’s niks.

Maar nu…. Een nette jongen, mooi liedje….. ik denk dat het goed is.

Ik heb eens gegoogeld op deze zanger. Hij is nog maar 23 jaar, maar heeft het niet makkelijk gehad. Zijn vader was kunstenaar en zwaar aan de drank, zijn moeder danseres en uiterst lief. Die twee gingen scheiden toen hij 3 jaar was.

Douwe Bob snoof onder leiding van zijn vader toen hij een jaar of 15 was coke.  Hij is een paar keer van school getrapt…. maar hij vond daardoor wel zijn passie… muziek.  Hij hoopt op zijn 28ste een goede vader te zijn met een lief gezinnetje.  Dat geeft de burger weer moed.

Of Nederland goed vertegenwoordigd wordt vanavond? We gaan het zien ……zak chips erbij.

125.000 Zonnebloemen

Vandaag is een bijzondere dag voor het van Gogh museum. Er is een nieuwe entree gemaakt op het Museumplein, deze  is geheel van glas. Ter ere van de opening zijn er 125.000 zonnebloemen op het plein geplaatst. Zondagavond mag iedereen zo’n mooie bloem ophalen.

Uw redacteur gaat er dinsdagavond heen.  Zij heeft meegedaan aan een facebook vragen ronde, en daaruit volgde deze bijzondere uitnodiging.  Mijn vraag was: Hoe keek Vincent tegen de kleur zwart aan?

Link naar van Goghmuseum

 

Sail

IMG_0422 (Small)

Het wordt vandaag in Noord-Holland een schitterende dag. Sail 2015.  Er werd alvast een kijkje genomen in IJmuiden de avond voor vertrek naar onze hoofdstad Amsterdam

Kinder feest beest

Vrijdag 5 juni heeft Wim Konijn als vrijwilliger bij de brandweer een ziek kindje opgehaald bij de VU en haar samen met haar moeder naar Artis gebracht om daar een speciaal ontvangst te krijgen en even de zorgen te vergeten.   Dit is een evenement dat jaarlijks plaats heeft en waar honderden spoed-voertuigen aan mee doen. Het is ongelooflijk hoeveel ziekenauto’s, politie-auto’s, brandweerwagens en zelfs reddingsboten,  met toeters en bellen kinderen vervoeren naar Artis. Het moet voor kinderen die dagelijks in het ziekenhuis ritme zitten een onvergetelijke ervaring zijn.  Ook hun ouders krijgen een ere plaats in een van de vele de voertuigen.

Kinder feest

Trijntje

dex

 

Zoek de verschillen. Boven Barbara Dex die ooit uitkwam voor België in een schuw-lelijke zelfgemaakte jurk.

Beneden Trijntje…

Aiiiaiiiaiii aaiii aaiii… een ietwat pikant jurkje

 

trein

Rokjesdag

woensdag 23 mei 2012

Martin Bril – Wanneer is het rokjesdag?

 

Het luistert nauw met deze dag

Van alle kanten bereikt mij de vraag wanneer het rokjesdag is. Televisieprogramma’s, tijdschriften, radioshows, passanten op straat. Iedereen heeft het erover. Sommigen noemen het overigens bloesjesdag.  Ik niet.

Rokjesdag is die ene dag in het voorjaar dat alle vrouwen als bij toverslag ineens een rok dragen, met daaronder blote benen. Tot zover de definitie waarop ongetwijfeld het een en ander valt af te dingen, maar daar heb ik geen zin in, sterker nog; het is een prachtige definitie.

De Van Dale noteert onder rokjesdag zie bloesjesdag. Zo kan ik het ook. Snel naar bloesjesdag en daar treffen we deze: eerste warme lentedag (waarop de vrouwen voor het eerst in hun bloesje op straat lopen).

Tja.

Ik vind mijn eigen definitie beter. En ik ben niet eens een billenman. Ook geen tietenman trouwens. Dus dat heeft er niets mee te maken. Wat mijn definitie zo mooi maakt is de toverslag.

Hoe weten alle vrouwen dat het rokjesdag wordt? Er is geen tamtam, en het wordt niet op radio en televisie aangekondigd. Het gaat dus om een voorgevoel dat duizenden vrouwen op hetzelfde moment bezoekt.

Het is vandaag 2 april en als het goed is schijnt de zon. In de loop van de dag zal de temperatuur oplopen tot zo’n17, 18 graden. Dat is in principe genoeg voor rokjesdag, ware het niet dat de ochtend aan de koude kant is, 4 graden, en dat is een obstakel. Halverwege de dag iets anders aantrekken mag niet, en is in veel gevallen ook onmogelijk. Je gaat je op je werk niet verkleden.

Dat brengt ons bij vrijdag.

Niets is beter voor rokjesdag als een dagje wennen aan het idee. Die dag beleven we vandaag. In grote delen van het land, dat moet ik erbij zeggen. Voor wie pech heeft. Wat tegen vrijdag pleit is dat rokjesdag eigenlijk niet aan het einde van een week mag vallen; dat is te makkelijk.

Rokjesdag moet een element van ontbering hebben, een koude ochtend en kippenvel. Vijf graden in de ochtendspits. Het lijkt wel alsof je gek bent. Maar je ziet gelukkig overal collega’s.

Alle rokjes samen zorgen ervoor dat de zon zich al om half 11 gewonnen geeft en haar temperatuur opschroeft naar 13 graden, en twee uur later al naar 18 graden. Uit de wind, een heel klein beetje maar, maar toch, uit de wind kan het makkelijk 20 graden worden.

Voilà, rokjesdag.

Maar ik durf mijn hand er nog niet voor in het vuur te steken. Volgens mijn eigen archief valt rokjesdag namelijk altijd later. 3 april zou een record zijn. Mijn rokjesdagen spelen zich altijd rond 15 april af, bijna twee weken later. Ik moet daar als expert toch enig belang aan hechten.

Maar voor hetzelfde geld overvalt rokjesdag mij vrijdag, dat kan zomaar. Ik neem tenslotte niet deel aan het grote toverslagse raadsel, hoewel ik met drie vrouwen in huis wel een kleine voorsprong heb op andere mannen, en ik hoor de gesprekken die erover gaan, en ik zie dat de winterjassen niet meer aangaan, ik stel zelfs vast dat er lage schoenen aan blote voeten steken, en zonnebrillen in het haar. Ja, dat het de goede kant op gaat, is een feit.

Maar vrijdag?

Doet het er trouwens toe? Natuurlijk niet. Het is maar een geintje. Maar in de kern een schitterend geintje, dat wel. Rokjesdag doet mij meer dan Internationale Vrouwendag, als ik zo oneerbiedig mag zijn.

Het is een feestdag, wanneer hij ook valt.

 

© De Volkskrant, 2 april 2009

 

Matthëus Passion

U heeft vandaag de gelegenheid om op 180 plekken in Nederland naar de Matthëus Passion te gaan. Dit drie uur durende muziekwerk van Bach gaat over de week voor Pasen  en de dood aan het kruis van Christus.  Uw redacteur luistert tijdens het schilderen vaak naar deze muziek.  Hoe vaker je het hoort, hoe meer je gaat begrijpen. In de bijlage een youtube film van bijna 3 uur vanuit de kerk in Naarden. Naar die kerk gaan bijna alle ministers. Onze minister president gaat naar Leiden om daar te luisteren.

Laatste dag melkquotum voor onze buurtboeren

melkglas

Onze buurtboeren belanden in een nieuw tijdperk.

Het melkquotum wordt afgeschaft. Vandaag is de laatste dag dat de melkwagens nog melk ophalen die onder de superheffing vallen. Het is 32 jaar lang een Europese wet geweest dat boeren niet meer melk mochten leven dat hun bedrijfsquotum. Miljarden euro’s aan superheffing is er betaald. De burgers  denken vaak dat boeren alleen maar landbouwsubsidie ontvangen, maar vergeten dat er een Gods-kapitaal aan deze beperkende maatregel is afgedragen aan Europa. Onze landbouwminister heeft op de valreep het mestbesluit goedgekeurd waarin staat dat groei nu vooral afhangt van de hoeveelheid land dat een boer tot zijn beschikking heeft.

Er was eerst de angst dat er een enorme prijsval aan het begin van het quotumloze tijdperk zou komen, maar dit lijkt mee te vallen ondanks zuivelboycot van Rusland. Er is een trekkende wereldvraag.

geld