Beemsters Welvaart Wandeltocht

Beemsters Welvaart organiseert voor de 16 de keer een wandeltocht op 7 juni 2015.

Start is bij het Buurthuis in Zuidoostbeemster.

Starttijden :

40 km van 7:30 uur  –  09:00 uur

30 km van 7:30 uur  –  09:30 uur

 20 km van 8:30 uur  –  11:00  uur

 15        km van 8:30 uur  –  12:00 uur

10        km van 9:00 uur  –  13:00 uur

5     km van 9:00 uur  –  13:00 uur

Voor meer informatie: www.beemsterswelvaart.nl

Lintje voor Karen

 

 

Lintje Karen

Alle leden van Ons Hoekje feliciteren Karen Bakker met haar decoratie. Het behaagt ons zeer dat zij een lintje van de Koning kreeg voor jarenlange inspanning bij sportvereniging en de Zonnebloem. Zij is een voorbeeld voor velen.

Wim van der Werff schreef het onderstaand verslag over vrijdag 24 april 2015. Dit werd een dag met een gouden randje voor zijn lieveling Karen.

Verslag door Wim:

Door het afzeggen van een afspraak (door ons gepland natuurlijk), die om 10 uur ’s morgens zou aanvangen, had Karen ineens alle tijd. Daar de burgemeester rond kwart voor 10 kon arriveren was toch moeilijk om Karen een kwartier vóór die tijd aan te moedigen om in de kleren te gaan.

Na wat gemompel kwam er gelukkig beweging in en inderdaad kwart voor 10 stond de gele school bus voor de brug. Daar Karen mij ineens in ‘pak’ zag lopen vroeg zij zich toch hardop af wat er gaande was. Ik moest haar toen wel vertellen dat zij op het punt stond opgehaald te worden. Dat de burgemeester nu voor de deur stond versnelde het geheel natuurlijk wel en was Karen snel gereed om mee te gaan.  Maar waarvoor dan, vroeg zij zich af. Naar de bus toegelopen vroeg Karen zicht wel af hoe dit nu moest met haar avonddienst, ik kon haar gerust stellen. Ook dat was geregeld.

Het waarvoor werd in de bus snel duidelijk daar er ook andere genodigden waren, die opeen zelfde wijze waren opgehaald en daar al wat over te weten waren gekomen.

Na een barbaarse rit in een bus met weinig vering over Beemster’s mooie hobbels, werd de reis onderbroken bij museum Betje Wolf voor een kopje koffie en werd vervolgens de reis naar het gemeente huis voortgezet, alwaar een hoop gegadigden in de raadzaal stonden te wachten.

Na een mooie toespraak over het waarom Karen in aanmerking kwam voor dit lintje werd deze opgespeld.

Nadat een ieder was gehuldigd, was het nog even een gezellig samenzijn in de kantine van het gemeente huis en kon onder het genot van een hapje en drankje met elkaar de oorkonde bekeken worden.

Het was een mooie dag alles bij elkaar.

21 A Lintje (Small)

 

Orbs Carien in Londen

Carien Rombach kon niet bij de Orbs wezen omdat ze in Londen was bij haar dochter. Het leuke is dat die dochter daar moest wielrennen, dus kon ze evengoed de opdracht ‘beweging’ doen. Ze nam zelfs de moeite om een mooi verslag voor ons te maken.

Ik heb de bijeenkomst van de fotoclub op 18 april tijdens de  ronde van Noord Holland gemist omdat ik in Londen was bij mijn oudste dochter Martine.

Zij woont al drie jaar in Londen en doet wetenschappelijk onderzoek naar dendrieten, de verbindingen tussen hersencellen.

Martine is lid van een wielrenner club en omdat ze op 18 april een wedstrijd moest rijden heb ik toch nog foto’s van wielrenners kunnen maken!

Op de eerste foto fietst Martine in het midden met een licht groene trui.

DSC03141 (Small)

Ze is 12 de geworden van de dames. Het is een moeilijk parcours met steile hellingen en scherpe bochten. En er stond een harde noorden wind. De wedstrijd duurde een uur.

De andere foto’s zijn van de wedstrijd van de heren. Ik ben hiervoor op de brug gaan staan omdat ik de schaduwen van de fietsers wilde fotograferen.

DSC03057 (Small)

Ik ben ook naar het koninklijk observatorium in Greenwich geweest waar vanaf 1675 informatie over de sterren en planeten wordt verzameld als hulpmiddel voor de navigatie van de schepen rond de wereld

In Greenwich is ook de nul meridiaan gesitueerd. Op de foto ( 5) sta ik op de meridiaan

.DSC02904 (Small)

Dankzij die meridiaan kan men een uniforme tijd overal op de wereld vaststellen. En dat is essentieel voor de navigatie van de schepen want de stand van de maan , zon en sterren verandert voortdurend in de tijd. Nauwkeurige klokken waren hierbij erg belangrijk. Op de foto ( 6) zie je de eerste elektrische klok uit 1852.

 

DSC02917 (Small)

Ik was onder de indruk van al die telescopen , sextanten en klokken.  Tot in de jaren zeventig werden deze instrumenten nog gebruikt voor navigatie. Tegenwoordig wordt er genavigeerd met behulp van satellieten. Ik vond het eigenlijk heel schokkend om te beseffen dat er in 300 jaren heel veel is ontdekt en ontwikkeld maar dat er in 40 jaar nog veel meer is ontdekt en ontwikkeld. Dat de tijd zo verschrikkelijk snel gaat. Dat zag je ook in Londen waar een armoedige wijk in een paar jaar tijd  is veranderd in een nieuw zakencentrum met fantastische flatgebouwen en onvoorstelbare luxe winkels.

DSC02938 (Small)

foto 7 metro

 

Wat ook nog leuk was voor de fotografen was de camera obscure  ( zie foto 8) Via een gat in het plafond werd een beeld  van buiten geprojecteerd op een tafel. Die camera obscure werd gebruikt om de zon te bestuderen. Dan konden de geleerden naar de zon kijken zonder hun ogen te beschadigen

DSC02910 (Small)

Tot slot een foto ( 9) van de Thames.

DSC02950 (Small)

veel groeten, Carien

 

Orbs en de ronde van Noord-Holland

Fotoclub Orbs van Ons Hoekje is op jacht geweest naar alles wat beweegt.  De ronde van Noord-Holland was een goed onderwerp om onze beweging te testen. Niet zozeer onze fysieke beweging, want dat laten we liever aan de sterke wielrenners over, maar de beweging op de gevoelige plaat.

Foto van Margriet vd Hulst
Foto van Margriet vd Hulst

Bovenstaand stuurde Margriet in, Het uitzicht wordt enigszins belemmerd door een opdringerige fotograaf.

IMG_8931 (Small)

P4180138

Boven:  foto van Maud Maartens

IMG_1294 (Small)

Boven: Elly Vlugter

Je kunt wel zien dat Elly helemaal de wegberm in was gekropen, zodat ze deze mannen van beneden af kon fotograferen. Dat levert wel meer actie op. We zijn van Elly gewent dat ze altijd de dingen vanuit een bijzondere hoek bekijkt, daar is dit maar weer een mooi voorbeeld van.

IMG_1259 (Small)

Boven: Elly Vlugter

IMG_8916 (Small)

Boven Wilma Konijn-Duijn

Poters Jan Knook

Bij Jan Knook liggen de aardappels buiten te zonnen.

Doordat het groeiproces op gang komt, moeten de kiemen afharden.  Zouden ze binnen blijven staan dan krijgt je van die malle lange uitlopers door gebrek aan licht;  dat moet natuurlijk niet.

Je ziet bij hem een oud en een nieuw systeem naast elkaar bestaan. De oude in poterbakken zoals het al tientallen jaren wordt gedaan, de nieuwe in een soort hangzakken, die aan de bovenkant worden gevuld en in een soort stellage worden gehangen. Eenmaal in de pootmachine wordt het klittenband aan de onderkant open getrokken en weldra liggen ze in de goede Beemster klei. Ze hoeven dan niet om gekieperd te worden waardoor de piepers wortelpunten verliezen. Goed hè?  Nu weten we ook weer waarom de landbouw zo goed presteert; er is veel boeren slimheid.

IMG_8831 (Small) IMG_8836 (Small)

IMG_8837 (Small)

IMG_8839 (Small)

Sarah Bettina

 

Bettina

Bettina Oudshoorn is op 10 april 50 jaar geworden en dit werd groots gevierd bij haar op de boerderij.  Er was gevraagd om enige gekke kleding aan te trekken… Oordeel zelf.

Het is natuurlijk geen gewoonte om allerlei privé feestjes op deze site te zetten maar voor een wijze Sarah maken we een uitzondering. Ze is overigens op de dag af 25 jaar jonger als onze Netty Schagen. Er werd door buren een ‘stukkie’ gedaan. Gaandeweg het epistel dat werd voorgelezen en waarbij allerlei elementen van de ouderdom naar voren kwamen kreeg Bettina attributen aangereikt die haar in het verdere leven goed van pas kunnen komen.  Zoals een wandelstok, een pillendoos, een corset en niet te vergeten de Tena luier en een rollator.

De huifkar die u op de foto’s ziet is van een vreemd stelletje uit het westen, die ene loopt met een kippen-botje op zijn borst.  Het leek wel een stel Amish.  Ze hadden een heel bijzonder ijzeren paard en lantaarntjes aan de zijkant van de huifkar.

Als u op een foto klikt vergroot hij. Klik dan weer op de foto om door te gaan naar de volgende foto. Je hoeft dus niet steeds op het woord ‘volgende’ te klikken.

Rokjesdag

woensdag 23 mei 2012

Martin Bril – Wanneer is het rokjesdag?

 

Het luistert nauw met deze dag

Van alle kanten bereikt mij de vraag wanneer het rokjesdag is. Televisieprogramma’s, tijdschriften, radioshows, passanten op straat. Iedereen heeft het erover. Sommigen noemen het overigens bloesjesdag.  Ik niet.

Rokjesdag is die ene dag in het voorjaar dat alle vrouwen als bij toverslag ineens een rok dragen, met daaronder blote benen. Tot zover de definitie waarop ongetwijfeld het een en ander valt af te dingen, maar daar heb ik geen zin in, sterker nog; het is een prachtige definitie.

De Van Dale noteert onder rokjesdag zie bloesjesdag. Zo kan ik het ook. Snel naar bloesjesdag en daar treffen we deze: eerste warme lentedag (waarop de vrouwen voor het eerst in hun bloesje op straat lopen).

Tja.

Ik vind mijn eigen definitie beter. En ik ben niet eens een billenman. Ook geen tietenman trouwens. Dus dat heeft er niets mee te maken. Wat mijn definitie zo mooi maakt is de toverslag.

Hoe weten alle vrouwen dat het rokjesdag wordt? Er is geen tamtam, en het wordt niet op radio en televisie aangekondigd. Het gaat dus om een voorgevoel dat duizenden vrouwen op hetzelfde moment bezoekt.

Het is vandaag 2 april en als het goed is schijnt de zon. In de loop van de dag zal de temperatuur oplopen tot zo’n17, 18 graden. Dat is in principe genoeg voor rokjesdag, ware het niet dat de ochtend aan de koude kant is, 4 graden, en dat is een obstakel. Halverwege de dag iets anders aantrekken mag niet, en is in veel gevallen ook onmogelijk. Je gaat je op je werk niet verkleden.

Dat brengt ons bij vrijdag.

Niets is beter voor rokjesdag als een dagje wennen aan het idee. Die dag beleven we vandaag. In grote delen van het land, dat moet ik erbij zeggen. Voor wie pech heeft. Wat tegen vrijdag pleit is dat rokjesdag eigenlijk niet aan het einde van een week mag vallen; dat is te makkelijk.

Rokjesdag moet een element van ontbering hebben, een koude ochtend en kippenvel. Vijf graden in de ochtendspits. Het lijkt wel alsof je gek bent. Maar je ziet gelukkig overal collega’s.

Alle rokjes samen zorgen ervoor dat de zon zich al om half 11 gewonnen geeft en haar temperatuur opschroeft naar 13 graden, en twee uur later al naar 18 graden. Uit de wind, een heel klein beetje maar, maar toch, uit de wind kan het makkelijk 20 graden worden.

Voilà, rokjesdag.

Maar ik durf mijn hand er nog niet voor in het vuur te steken. Volgens mijn eigen archief valt rokjesdag namelijk altijd later. 3 april zou een record zijn. Mijn rokjesdagen spelen zich altijd rond 15 april af, bijna twee weken later. Ik moet daar als expert toch enig belang aan hechten.

Maar voor hetzelfde geld overvalt rokjesdag mij vrijdag, dat kan zomaar. Ik neem tenslotte niet deel aan het grote toverslagse raadsel, hoewel ik met drie vrouwen in huis wel een kleine voorsprong heb op andere mannen, en ik hoor de gesprekken die erover gaan, en ik zie dat de winterjassen niet meer aangaan, ik stel zelfs vast dat er lage schoenen aan blote voeten steken, en zonnebrillen in het haar. Ja, dat het de goede kant op gaat, is een feit.

Maar vrijdag?

Doet het er trouwens toe? Natuurlijk niet. Het is maar een geintje. Maar in de kern een schitterend geintje, dat wel. Rokjesdag doet mij meer dan Internationale Vrouwendag, als ik zo oneerbiedig mag zijn.

Het is een feestdag, wanneer hij ook valt.

 

© De Volkskrant, 2 april 2009

 

Inge Bêcka en haar vader exposeren

Op eerste Paasdag is Ons Hoekje even langs geweest bij Inge Bêcka die samen met haar vader bij haar thuis aan de Jisperweg 123 exposeert.  Zij is drie maal naar China geweest en heeft daar honderden kunstwerken gemaakt van grote klasse.

Inge Bêcka expo 2015 (8)

Inge Bêcka komt op televisie Noord-Holland de rubriek buren.Het gaat over de paas expositie van de Beemster kunstenaars.

U kunt dit weekend bij haar gaan kijken naar haar kunstwerken en ook naar die van haar vader. Leuk hè, om samen met je vader een expositie te hebben. Dat kunnen weinig mensen zeggen.

Als u onderstaande link in uw browserbalk knipt en plakt komt u bij de uitzending. (Ik weet nog niet hoe ik hem rechtstreeks kan invoegen, dan moet ik nog uitvogelen).

http://www.rtvnh.nl/gemist/tv/483/215655/donderdag+02+april+2015+-+15%253A00

Uitnodiging-Kunstroute-Beem (2)

Running Diner was weer top

Wie er niet bij was zal nooit weten hoe leuk het was…

De Running Diner was weer top. Je weet slechts een kwartier van tevoren waar je eet, en degene die het voorgerecht heeft gekookt weet pas voor wie hij heeft gekookt op moment van binnenkomst van de gasten. Dat is het leuke van dit evenement…. de verrassing.

En wat werden we verrast…. Ik heb eten gegeten waar het beste restaurant nog een puntje aan kan zuigen.  Zo waren wij bij Joep Bakker en Ilona Hooijberg te gast. Daar kregen wij een heel palet aan voorgerechten voorgeschoteld. In een mini pannetje een voortreffelijk soepje, geitenkaas-kruidenlepeltjes, een spiesje met parmaham en een toast met carpaccio.  Cijfer: 10

Daarna gingen we naar Lida Langerijs, nog nimmer was ik in haar nieuwe huissituatie geweest. Wat woont ze mooi zeg… Daar werd een sublieme ovenschotel op tafel gezet. Cijfer: 10. We konden meteen haar nieuwste schilderij bewonderen dat zij maakte van haar overleden man Jaap, wat een meesterwerk.

Het gaat natuurlijk helemaal niet om de cijfers, maar om de ontmoeting onderling. Leuke buurtgenoten treffen op een ongebruikelijke manier. Het toetjes buffet was bij de Konijnen in het nieuwe atelier. Ook daar werd gesmuld, maar vooral gesproken en gelachen met elkaar.  Cijfer voor ieder die meedeed een vette  10.

Als u op de foto klikt,  dan opent zich een grotere foto en kunt u doorklikken naar de volgende. Let op: zodra u dan naar de volgende foto wilt, hoeft u alleen maar op de foto te klikken en hoeft u niet steeds op de tekst  “volgende’ te klikken. Super eenvoudig dus.

 

Matthëus Passion

U heeft vandaag de gelegenheid om op 180 plekken in Nederland naar de Matthëus Passion te gaan. Dit drie uur durende muziekwerk van Bach gaat over de week voor Pasen  en de dood aan het kruis van Christus.  Uw redacteur luistert tijdens het schilderen vaak naar deze muziek.  Hoe vaker je het hoort, hoe meer je gaat begrijpen. In de bijlage een youtube film van bijna 3 uur vanuit de kerk in Naarden. Naar die kerk gaan bijna alle ministers. Onze minister president gaat naar Leiden om daar te luisteren.

Brandweer brengt Burgemeester naar huis

Vandaag was het afscheid van burgemeester Harry Brinkman. De hele dag was er van alles rondom hem te doen. Vanavond in Het Heerenhuis was er een afscheidsreceptie. Terwijl deze in volle gang was verzamelde het brandweerkorps zich in de kazerne, trok de bluspakken aan en begaven zich naar het Heerenhuis alwaar zij een erehaag voor hem vormden bij de uitgang toen het feest was afgelopen. Met vier brandweerauto’s is de oud-burgemeester en zijn vrouw naar huis gebracht. Met toeters en bellen nog wel.